Mayıs yağışları, kuraklık riskini azalttı

Kayseri'de nisan, son 7 yılın en az yağış alan ayı oldu. Metrekareye 4.9 milimetre yağış düşerken bu rakam aynı döneme ait uzun yıllar ortalaması olan 57.2 milimetrenin de çok altında kaldı. Mayıs ayından itibaren başlayan yağışlardan memnun olan üreticiler kuraklık riskinin azalttığını düşünüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle çiftçilerin dört gözle beklediği nisan yağmurları bu sene istenen düzeyde gerçekleşmedi. Meteoroloji verilerine göre Kayseri'de nisan ayında metrekareye 4.9 milimetre yağış düştü. Bu miktar son 7 yılın en düşük yağış miktarı oldu. 2011 yılı nisan ayında 61.6 milimetre yağışın olduğu kentte, aynı dönem uzun yıllar yağış ortalaması ise 57.2 milimetre olarak gerçekleşti. Mayıs ayında başlayan yağışlar ise özellikle ekili alanları olan çiftçileri sevindirdi. Son 20 günlük verilere göre şu ana kadar metrekareye ortalama 55 milimetre yağış gerçekleşti. Kuraklık endişesi yaşayan üreticiler de rahat bir nefes aldı. Yine de yağışların nisan ayında çok düşük olmasının üretim rakamlarına olumsuz yansıması bekleniyor.

Bu sene nisan ayıyla birlikte hububat ekiminin yapıldığı ekim kasım aylarının da kurak geçtiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Kayseri İl Müdür Vekili Aydın Çalışkan, mayıs yağışlarının kuraklık riskini azalttığını söyledi. Kasım, aralık aylarının aynı zamanda soğuk geçtiğini de hatırlatan Çalışkan, bunların hububat üretimine olumsuz etkisi olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Çalışkan, ?Mayıs yağışları üretime olumlu katkılar sağlıyor. Ancak geçen yıla göre özellikle arpa ve hububat üretiminde bir düşüş bekliyoruz. Bunun üreticiyi mağdur edecek noktada olmayacağını ümit ediyoruz. Yani düşüşün uzun yıllar ortalaması olan yaklaşık 300 bin tonun altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz? dedi.

Dolu yağışına bağlı olarak da bazı lokal bölgelerde ürünlerin zarar gördüğünü belirten Çalışkan, özellikle meyve üretiminin yoğun olduğu Yahyalı ve Yeşilhisar'da ciddi bir zarar tespitinin olmadığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber